top of page

Zupa krem z topinamburu

Zaktualizowano: 22 maj

Rozgrzewająca zupa krem z topinamburu



Od 7 lat co roku na jesień organizujemy Festiwal Topinamburu, który zrzesza coraz więcej fantastycznych ludzi, a grono fanów topinamburu i jego "możliwości" poszerza się.




Topinambur ma cudowne właściwości prebiotyczne, ale nie zdziw się, że jeśli zjesz go trochę za dużo, może także wywołać małe sensacje jelitowe :P

Przepis który prezentujemy nadaje się na garnek 7l, który wyżywi większą liczbę głodnych dziobów :) Proszę modyfikować proporcje wedle potrzeb.


 

Lista składników:

  • 3 kg topinamburu

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 0,5 kg cebuli

  • 1 szt por ( cześć biała, bo zielona zostanie wykorzystana w bulionie)

  • 1 główka czosnku

Krok 1: Przygotowanie składników


Proponuje najpierw zająć się oporządzeniem topinamburu. Trzeba go porządnie wyszorować z ziemi i obrać, a później pokroić na mniejsze kawałki. Nie ukrywam...to ciężka praca, ale warto, bo smak wynagrodzi trudy :)

Kilka bulw topinamburu odłóż do dodania na koniec, w postaci czipsów.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę

Cebule obierz i posiekaj.

Por umyj, odetnij zieloną część ( dodaj do bulionu), białą pokrój na mniejsze kawałki.

Czosnek obierz, posiekaj


Krok 2: Zaczynajmy


Kiedy wszystkie składniki są gotowe, to już z górki :)

  1. W garnku rozgrzej olej.

  2. Dodaj cebule i smaż 2 minuty na średnim ogniu do zeszklenia.

  3. Dodaj por, następnie czosnek i smaż całość, aż zmięknie.

  4. Do garnka wrzuć topinambur i ziemniaki. Wymieszaj, smaż do lekkiego zarumienienia

  5. Następnie zalej (przecedzonym wcześniej) bulionem warzywnym ( przepis poniżej). Wlej tyle, aby zakryć warzywa i uzyskać docelowo konsystencję kremu.

  6. Zagotuj i zmniejsz ogień.

  7. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

  8. Gdy topinambur i ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę.

  9. Dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

  10. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.

  11. Zupę krem z topinambura podajemy z czipsami z topinamburu, prażonymi nasionami dyni i słonecznika

Przepis na bulion warzywny:


Lista składników:

  • woda 5l

  • marchewki 1 kg

  • cebula 1 szt z łupiną

  • korzeń pietruszki 0,5 kg

  • korzenia selera 0,5 kg

  • 1 szt pora + zielone części

  • świeża natka pietruszki

  • 1 główka czosnku w całości

  • łodygi 1 selera naciowego

  • jarmuż

  • suszone grzybki

  • przyprawy: gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, sól

Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej 5 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a później gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny.



 

Mam nadzieję, że przepis się u Was sprawdzi :)

Dajcie koniecznie znać czy smakowało! :)

431 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page