Zupa krem z topinamburu
Zaktualizowano: 22 maj
Rozgrzewająca zupa krem z topinamburu
Od 7 lat co roku na jesień organizujemy Festiwal Topinamburu, który zrzesza coraz więcej fantastycznych ludzi, a grono fanów topinamburu i jego "możliwości" poszerza się.
Topinambur ma cudowne właściwości prebiotyczne, ale nie zdziw się, że jeśli zjesz go trochę za dużo, może także wywołać małe sensacje jelitowe :P
Przepis który prezentujemy nadaje się na garnek 7l, który wyżywi większą liczbę głodnych dziobów :) Proszę modyfikować proporcje wedle potrzeb.
Lista składników:
3 kg topinamburu
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
1 szt por ( cześć biała, bo zielona zostanie wykorzystana w bulionie)
1 główka czosnku
Krok 1: Przygotowanie składników
Proponuje najpierw zająć się oporządzeniem topinamburu. Trzeba go porządnie wyszorować z ziemi i obrać, a później pokroić na mniejsze kawałki. Nie ukrywam...to ciężka praca, ale warto, bo smak wynagrodzi trudy :)
Kilka bulw topinamburu odłóż do dodania na koniec, w postaci czipsów.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
Cebule obierz i posiekaj.
Por umyj, odetnij zieloną część ( dodaj do bulionu), białą pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek obierz, posiekaj
Krok 2: Zaczynajmy
Kiedy wszystkie składniki są gotowe, to już z górki :)
W garnku rozgrzej olej.
Dodaj cebule i smaż 2 minuty na średnim ogniu do zeszklenia.
Dodaj por, następnie czosnek i smaż całość, aż zmięknie.
Do garnka wrzuć topinambur i ziemniaki. Wymieszaj, smaż do lekkiego zarumienienia
Następnie zalej (przecedzonym wcześniej) bulionem warzywnym ( przepis poniżej). Wlej tyle, aby zakryć warzywa i uzyskać docelowo konsystencję kremu.
Zagotuj i zmniejsz ogień.
Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Gdy topinambur i ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę.
Dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Zupę krem z topinambura podajemy z czipsami z topinamburu, prażonymi nasionami dyni i słonecznika
Przepis na bulion warzywny:
Lista składników:
woda 5l
marchewki 1 kg
cebula 1 szt z łupiną
korzeń pietruszki 0,5 kg
korzenia selera 0,5 kg
1 szt pora + zielone części
świeża natka pietruszki
1 główka czosnku w całości
łodygi 1 selera naciowego
jarmuż
suszone grzybki
przyprawy: gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, sól
Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej 5 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a później gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny.
Comments